STATUS UPDATED!
FEEL FREE TO ASK~
Tutorial Blog ^_^: TUTORIAL: BUTANG REPLY KOMEN DI BLOGSPOT

Sekiranya anda berminat untuk membaca artikel Islam, info semasa, kisah nabi, kisah pengajaran dan lain-lain, bolehlah pergi ke Khaleefah Allah ^_^ Followlah blog ini dan blog itu sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.
Any Requests or Questions?

Jom, tukar link~

TUTORIAL: BUTANG REPLY KOMEN DI BLOGSPOT

Dalam post kali ini, penulis akan ajar macam mana nak pasang fungsi BALAS pada setiap comment. Jadi dengan ada nya button balas ini, senang lah penulis membalas comment anda semua :D

Diingatkan, kalau hendak balas comment hanya dekat embedded post sahaja. popup window tak akan muncul okay rasanyaa :D

1. dashboard > design > Edit HTML > tick Expand Widget Templates

2, then ctrl + f , cari kod

<data:commentpostedbymsg>

atau kod

<data:commentpostedbymsg/>

atau kod

<dd class='comment-footer'>
kemudian enter.

3. Salin kod di bawah.


<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=Masukkan ID blog disini&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>BALAS</a></span>

TETAPI edit dulu ID BLOG ANDA. ( ID BLOG ANDA boleh tengok dekat atas bahagian atas ) lihat contoh image di bawah.


4. Salin semula kod yang telah ditukar ID BLOG anda di bawah kod di dalam step yang ketiga

Contoh

<dd class='comment-footer'>
<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=1137312649268149685&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>BALAS</a></span>

5. preview dan save kalau tiada error :D

*Perkataan BALAS itu boleh ditukar dengan perkataan lain..

Semoga Beroleh Manfaat...


.13.rejab.1431h.
9 Comments
Comments

9 comments:

  1. entry yg sgt berguna.. tq so much!!

    ReplyDelete
  2. terima kasih atas tutorial kamu ini... :18

    ReplyDelete
  3. leh tak wat tutor reply yg sekarang ni.. komen di bawah komen.. plssss... haraqp sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin paling cepat, esok akan dibuat tutor tersebut. InsyaAllah.

      Delete
    2. http://aisyahameelah.blogspot.com/2012/08/tutorial-thread-reply-comments-html.html

      Delete

 
Copyright © 2009-2012 Tutorial Blog ^_^: TUTORIAL: BUTANG REPLY KOMEN DI BLOGSPOT
Design by a.a.ghariib