STATUS UPDATED!
FEEL FREE TO ASK~
Tutorial Blog ^_^: TUTORIAL: DISABLE TEXT SELECTION

Sekiranya anda berminat untuk membaca artikel Islam, info semasa, kisah nabi, kisah pengajaran dan lain-lain, bolehlah pergi ke Khaleefah Allah ^_^ Followlah blog ini dan blog itu sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.
Any Requests or Questions?

Jom, tukar link~

TUTORIAL: DISABLE TEXT SELECTION

Sebelum ni dalam tutorial Tutorial : Disable Right Click II kita belajar macam mana nak halang dari user menggunakan klik kanan. Sebab apa? sebab taknak dia guna fungsi copy n paste. Tetapi visitor masih boleh guna kan shorcut keyboard CTRL C untuk copy dan CTRL V untuk paste. Macam mana nak halang benda ni?

Kita boleh ikhtiarkan dengan menambah satu skrip dalam template blog kita. Selepas masukkan skrip tu visitor / siapa siapa pun takkan boleh highlight text dan tak boleh nak buat text selection. ia adalah skrip disable text selection. Ok, nak try install skrip tu? Jom ikuti Tutorial : Disable Text Selection pada blog anda.

1. Log in ke blog anda

2. Layout > Edit HTML
p/s : sila backup template dulu yer klik download full template, demi keselamatan.

3. CTRL F cari </body> dalam skrip template anda.

4. Copy n paste semua kod dibawah ni dan bubuh kat DI ATAS </body>
<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable select-text script- © Dynamic Drive (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/
//form tags to omit in NS6+:
var omitformtags=["input", "textarea", "select"]
omitformtags=omitformtags.join("|")
function disableselect(e){
if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)
return false
}
function reEnable(){
return true
}
if (typeof document.onselectstart!="undefined")
document.onselectstart=new Function ("return false")
else{
document.onmousedown=disableselect
document.onmouseup=reEnable
}
</script>
credit to http://lanunsepet.blogspot.com/

5. Tekan preview dan save setelah berpuas hati.

#Kalau guna classic templates, boleh letak kod tersebut di atas <head> atau atas </body>
1 Comments
Comments

1 comments:

 
Copyright © 2009-2012 Tutorial Blog ^_^: TUTORIAL: DISABLE TEXT SELECTION
Design by a.a.ghariib